“Personeelstekort horeca zo groot, dat koks uit Spanje worden gehaald”. Het illustreert het personeelstekort waar veel werkgevers anno 2021 door de eerdere inkrimping van het personeelsbestand en perioden van ‘hiring freezes’ mee kampen.
Omdat het lastig is om op de huidige arbeidsmarkt nieuw personeel aan te trekken, kan men ook kijken naar de flexibele(re) inzet van huidig personeel. Denk hierbij o.a. aan het laten inhalen van door personeel opgebouwde min-uren, werken met een tijdelijke urenuitbreiding en het (door) laten werken van gepensioneerden.
Een greep uit de krantenkoppen van vorige week: “Personeelstekort horeca zo groot, dat koks uit Spanje worden gehaald”, “Bagage Transavia-vluchten niet mee door personeelstekort” en “Vandaag minder treinen rond Utrecht door personeelstekort ProRail”.
Het illustreert een probleem waar steeds meer werkgevers – in alle sectoren – mee worden geconfronteerd. Bij de start van de coronacrisis in maart 2020 hebben veel bedrijven noodzakelijkerwijs hun personeelsbestand moeten inkrimpen en zagen diverse werkgevers zich geconfronteerd met opgelegde ‘hiring freezes’. Momenteel is het echter niet makkelijk om nieuw personeel aan te trekken. De werkloosheid is momenteel weer gedaald tot onder de 300.000. Uitzendorganisatie Randstad meldt dat er in juli 2021 207.000 openstaande vacatures waren; dat is maar liefst 63 procent meer dan in juli 2020. De nieuwe (goede) werknemer wordt dus schaars.
Om die reden is het goed om daarnaast na te denken over het behouden en flexibel(er) inzetten van het huidige personeel om het beschikbare werk te verrichten. Daar zijn verschillende instrumenten voor. Denk hierbij o.a. aan het laten inhalen van door personeel opgebouwde min-uren, werken met een tijdelijke urenuitbreiding en het (door) laten werken van gepensioneerden.
Aan het gebruik van deze instrumenten, zitten wel wat haken en ogen. L&A Advocaten bespreekt de mogelijkheden & valkuilen van de flexibele inzet van huidig personeel in het volgende ontbijtwebinar op 3 september a.s.